243-а ПОЕХА ПО ПЪТЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

На 17 януари 2019 г. в зала Аула Максима на УАСГ се проведе тържествената церемония за дипломирането на 243-ма възпитаници на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към Медицински университет – София от 8-те специалности – „Масажист с увредено зрение“, „Помощник-фармацевт“, „Рехабилитатор“, „Рентгенов лаборант“, „Медицински лаборант“, „Медицинска козметика“, „Инспектор по обществено здраве“ и „Зъботехник“. Те извървяха своя път на обучение и в този ден заслужено получиха своите дипломи за професионални бакалаври, за да продължат напред и да се реализират като специалисти по здравни грижи в това трудно, отговорно и хуманно поприще.

За да уважат положения труд на абсолвентите и на техните преподаватели през последните 3 години, на церемонията присъстваха г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София, проф. д-р Виктор Златков – ректор на Медицински университет – София, проф. д-р Радомир Угринов – заместник-ректор по „Следдипломно обучение и университетско-болнична координация и по международна интеграция и проектно финансиране“ на Медицински университет – София, проф. Цекомир Воденичаров – декан на Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, г-н Дончо Барбалов – заместник-кмет по направление „Финанси и стопанска дейност“ в Столична община и временно изпълняващ длъжността заместник-кмет по направление „Столично общинско здравеопазване“. В залата бяха още декани и заместник-декани на факултетите на Медицински университет – София, преподаватели и служители в Медицински университет – София, директори на медицински колежи в страната, ръководители на престижни здрави заведения, в които се провежда практическата подготовка на студентите, представители на различни браншови организации в сферата на здравеопазването, родители и близки на завършващите, колеги и приятели.

     

        

Домакинът на церемонията проф. Захарина Савова, заместник-директор на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, във вълнуващо обръщение каза следното (с леки съкращения):

„Скъпи студенти от випуск 2018! Вие преминахте успешно своето обучение, за да поемете по своя отговорен и хуманен професионален път. Поздравявам ви!

През последните три години колежанският живот се превърна във ваше ежедневие и съдба. Учехте се от най-добрите преподаватели и специалисти. Трупахте знания и практически опит в избраните от вас специалности, създавахте професионални контакти, приятелства, пораствахте и съзрявахте като хора. По време на обучението ви активно и успешно участвахте в разнообразни извънучебни дейности – научни, социални, благотворителни, с което ние, вашите преподаватели, се гордеем. Това ви дава здравата основа, от която да преминете в следващия етап от живота си.

Пожелавам ви и във вашата професионална реализация да имате този постоянен стремеж към усъвършенстване и ентусиазъм, бъдете упорити в намирането на отговори и решения дори и в най-трудни ситуации. Следвайте принципите за хуманност, отнасяйте се с емпатия към хората, които търсят вашата професионална грижа, уважавайте колегите си и себе си. Бъдете смели, уверени и последователни във вашите цели.

Искам да изкажа искрената си благодарност към вашите преподаватели и наставници, хората, които бяха неизменно до вас през изминалите три години. Уважаеми колеги! Вярвам че ще подготвяте още много поколения студенти. Вашият богат професионален опит и ерудиция, отдаденост превръщат Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ в предпочитан избор за обучение на здравни специалисти.

Благодаря и на всички служители в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ и Медицински университет – София. Успешното протичане на учебния процес е немислимо без неуморния ви труд и отговорност.

Уважаеми родители и близки на днешните дипломанти! Разбирам вълнението ви. Нека имате още много поводи за гордост и радост. Подкрепата ви, присъствието ви са безценни.

Скъпи абсолвенти! Бъдете уверени в себе си и продължавайте да се учите. Надграждайте и развивайте вашите умения, знания, интереси. Правете го с любов и тогава всичко ще се случва с лекота и удоволствие.

С цялото си сърце ви пожелавам на добър път! Честито дипломиране!“

Докосващи бяха обръщенията и на г-жа Фандъкова, проф. д-р Златков и проф. д-р Воденичаров. Своите поздравления и благопожелания отправиха и г-н Видин Кирков – председател на Студентски съвет на Медицински университет – София, д-р Стоян Борисов – главен секретар на Български лекарски съюз и г-жа Милка Василева – председател на УС на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Поздравителни адреси изпратиха още член кореспондент проф. д-р Иван Митов, декан на Медицински Факултет към Медицински университет – София, доц. Павлинка Добрилова, директор на Филиал „Проф. д-р Иван Митев“ – Враца към Медицински университет – София, проф. д-р Христина Милчева, директор на Медицински колеж – Стара Загора.

В емоционално изказване Камелия Богданова, дипломант от специалност „Рентгенов лаборант“, обобщи вълненията и мислите на абсолвентите. Ето и нейните думи:

 

„С огромна радост ви приветствам за успешното акостиране на „Острова на знанието“.

Когато преди три години започна нашето пътуване, всички бяхме плахи юнги, част от екипажа на огромен кораб, наречен „Мечта“. Корабът наистина беше голям, пълен с непознати за нас неща, но воден от опитни капитани. ТЕ, нашите щурмани, бяха строги и взискателни, но с много търпение и загриженост ден след ден ни превръщаха в истински моряци.

И така корабът „Мечта“ потегли в търсене на нови хоризонти. Плаването не беше лесно: всеки ден се събуждахме на различно място, пълно с изненади. Имаше  силни вълнения, дори бури, но ние ставахме все по-добри. Минаваха дни, а понякога месеци сред мъгливи води, но и това не ни спря.

Карахме се, сърдехме се, дори се бунтувахме…, но след всяка малка победа ликувахме заедно!

И когато капитаните извикаха „ЗЕМЯ НА ХОРИЗОНТА!“, всички моряци бяхме готови... Готови да акостираме на „Острова на знанието“ и да станем  капитани на собствените си кораби и да плаваме сами към „Остров Надежда“!

На добър час и попътен вятър, колеги!“

Последва един от най-тържествените и вълнуващи моменти в церемонията – полагането на клетвата на възпитаниците на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“. После деветимата отличника на Випуск 2018 получиха своите дипломи лично от ректора на Медицински университет – София проф. д-р Виктор Златков. Проф. д-р Воденичаров и проф. Савова им връчиха още плакет и шалче на отличника. Отличниците са:

  • Весела Ангелова Добрева, специалност „Масажист с увредено зрение“

           ​     

  • Росица Василева Мохамед и Илиана Емилова Андонова, специалност „Зъботехник“

​                

​                

  • Божидара Симеонова Иванова, специалност „Помощник-фармацевт“

​                

  • Поля Александрова Петрова, специалност „Рехабилитатор“

​                

  • Камелия Харалампиева Богданова, специалност „Рентгенов лаборант“

                

  • Виржиния Емилова Гиздова, специалност „Медицински лаборант“

                

  • Силвия Милчева Стойнова, специалност „Медицинска козметика“

                

  • Снежанка Петрова Видинова, специалност „Инспектор по обществено здраве“

                

Емел Софу, дипломант от специалност „Зъботехник“, заедно с Николета Шевченко поздравиха колегите си с „Hit the Road, Jack“ на Рей Чарлз и Приятели на „Тоника СВ“.

Емоциите продължиха докато абсолвентите получаваха своите дипломи от ръководителя на учебен отдел доц. д-р Мая Визева и своите курсови ръководители. Имаше много топли думи, прегръдки, усмивки, сълзи на гордост и радост. На края на церемонията всички абсолвенти със своите преподаватели се събраха на сцената. Но минути преди шапките да полетят във въздуха, на сцената излезе Анастас, който поиска ръката на своята избраница – отличника от специалност „Зъботехник“ Илиана Андонова, която каза „Да!“ под аплодисментите и възгласите на своите колеги.

Спонсор на церемонията по дипломирането на Випуск 2018 бе Пиер Фабр Дермо-Козметик България, представен от г-жа Мария Михайлова, който за поредна година проявява съпричастност към този голям празник. Всички абсолвенти получиха подаръци от компанията.